Toshkentdagi Beluga restorani: Gamarjoba loyihasining ikkinchi restoraniga sharh
Beluga — gruzin restorani bo’lmish “Gamarjoba” jamoasining ikkinchi restorani. Yangi makonning diqqat markazida fyujn-oshxona bo’lib, ijodkorlar imkon qadar ko’proq yangi ta’m kashf qilishni yaxshi ko’radiganlarni hayratda qoldirishni va ovqatlantirishni xohlashadi.
Kavkazlik do’stlar yonida kichik ikki qavatli muassasa joylashgan — bu Marinovalli restorani (Sultonali Mashxadiy ko’chasi, 66). Kirsangiz, o‘zingizni rang-barang bezakli, poldan shiftgacha derazalari bo‘lgan yorug‘ restoranda ko‘rasiz. Ikkinchi qavatni bezatishda ular tajriba o’tkazmaslikka qaror qilishdi va yagona uslubni saqlab qolishdi. Asosiy zaldan tashqari, mehmonlar ikkita kabinadan birini tanlashlari mumkin. Kechqurun birinchi qavatda jonli musiqa yangraydi, kunduzi esa fon kompozitsiyalari bilan almashtiriladi.
Tushlik vaqtida restoran juda sokin va jimjit — zallarda mehmonlar yo‘q, musiqa faqat birinchi zalda yangraydi. Agar siz ikkinchi qavatdagi stolda o’tirgan bo’lsangiz ham, muassasa g’oyasi va atmosferasiga sho’ng’ib ketishingiz mumkin bo’ladi.
Elektron menyu chala ishlaydi: ofitsiantni chaqirishni taklif qiladigan funksiyasi ishlamaydi va xizmat narxi haqida umuman ma’lumot yo’q. Spoyler: xizmat ko’rsatish uchun siz taomlar narxining 20 foizini to’lashingizga to’g’ri keladi va bu chekning o’zida negadir keltirilmagan.
Menyudagi taomlar xilma-xil bo’lib, ba’zilari oshpaz tomonidan o’zgacha uslubda tayyorlanishi bilan ajralib turadi. Udon lag’monlari, xachapuri, mol go’shti solingan blinchiklar, kutab, ko’mirdagi pishirilgan dorado balig’i… har xil didga ega insonlar orasida har kim o’zi tanlashi uchun nimadir topa oladi.
Pishiriqlar yo’q, lekin bar menyusida ichimliklarning katta tanlovi mavjud. Biz karamel sousidagi olma qo’shilgan tovuq jigaridan pashtet (85 000), qovurilgan mol go’shti va qaynatilgan tuxum solingan salat (75 000), skumbriya filesi (145 000) va tandir tovuq (105 000) buyurtma qildik. Taomlarning qachon tayyor bo’lishini so’raganda, ular salatni 20 daqiqada, issiq taomni esa 40 daqiqada olib kelishni va’da qilishdi. Bunday uzoq vaqtda tortilishi bu taomlarning joyida tayyorlanishi bilan bog’liq.
Buyurtmadan 25 daqiqa o’tgach, ular bizga salat olib kelishdi, u juda jozibali, yam-yashil, hali ham issiq qovurilgan mol go’shti solingan. Rafinatsiya qilinmagan yog' bilan birga salat bargi, cherri pomidor, kapers va o’rtacha yumshoq qovurilgan mol go’shti aralashmasi tortildi. Dasturxonga tortilishidan oldin qaymoqli tovuq jigari pashteti ham tayyorlanadi. U nozik ta’mga ega qaymoqli, shakar bilan pishirilgan olma va qovurilgan chiabatta bilan tortildi. Ko’rinishi ishtahani ochadi, ammo achchiq ta’mni his qilgach, siz beixtiyor pastki qavatdagi oshxonaga borasiz va pishirishdan oldin nimadir qayta ishlanmaganligini tushunasiz.
Yana 25 daqiqadan so’ng issiq ovqatlar o’z vaqtida yetib keldi. Teriyaki sousli skumbriyaning yorqin ta’miga xamirda qovurilgan tofu ham hamroh bo’ladi. Pechda pishirishdan oldin baliq soya sousida marinadlanadi, buning natijasida u o’ziga xos ta’mga ega bo’ladi, lekin juda sho’r bo’ladi. Hatto men uchun — hamma narsaga tuz qo’shishni yaxshi ko’radigan odam uchun ham sho’rlik qildi.
Hindistonning milliy taomi bo’lgan tandirda pishgan tovuq go’shti uchun garnir sifatida qaymoqli sousli guruch tortildi. Tovuq yaxshi qovurilgan, ichidagi go’sht yumshoq. Ziravorlardagi kontrastsiz oddiy lazzat kombinatsiyalarini xush ko’radiganlar uchun ajoyib topilma.
Ehtimol, restoran menyusida yaratilishi va bajarilishi hayratda qoldiradigan taomlar bo’lishi mumkin, ammo men tanlagan taomlarni bunday taomlar sirasiga qo’shish qiyin. Shunchaki achchiq, sho’r va ba’zan qiziqarsiz.
Restoranni tanlashda muhim omil — buyurtma qilingan taomlarni kutish vaqti hisoblanadi. Ilgari oshpaz bo’ib ishlagan inson sifatida men mehmonlarni tez va mazali ovqatlantirish, ish joyini tayyorlash va taomlarga oldindan tayyorgarlik ko’rish kerak degan fikr tarafdori bo’lib qolishga harakat qilaman. Shuning uchun men bu joyda ziyofatlar o’tkazish uchun oldindan buyurtma berishni tavsiya qilaman, shunda ular sizning tashrifingiz bilan, kuttirmasdan, darrov dasturxon yozishadi.
Bundan tashqari, unchalik katta bo’lmagan joy yopiq shinam bazmlar uchun mos keladi, chunki zalning bezaklari fotolaringizga bayramona muhit qo’shadi.
Hisob-kitob, 20% lik xizmat haqi bilan hisobga olganda, 492 000 so‘mni tashkil etdi.